O INIMĂ este acțiunea de însănătoșire a Secției de Terapie Intensivă a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” din București, chemare publică la solidaritate cu copiii ce sunt tratați acolo în condiții nesigure și fără echipamentul necesar.

Fiecare zi în spital este o luptă a doctorilor atât cu afecțiunile grave ale copiilor, dar și cu lipsa soluțiilor pe termen scurt și lung pentru întreținerea pacienților în condiții favorabile depășirii acestei vulnerabilități extreme.

Am fost chemați la arme de fetița Sonia Conovaru căreia medicii din INSMC i-au salvat viața, fără s-o poată proteja însă de infecțiile nosocomiale din spital, din cauza cărora Sonia și-a pierdut auzul.

În ultimii 10 ani, Sonia a suferit multiple intervenții în întreaga lume și-a cunoscut spitale și doctori internaționali care au reușit să îi țină inima stabilă în ciuda malformației congenitale cardiace extrem de rare de care suferă.

Acum aude și vorbește datorită unui implant cohlear, trăiește datorită medicinei făcută ca la carte, sprijinului colectiv și forței sale vitale și ne cheamă pe toți într-O INIMĂ să facem ceva pentru INSMC, să-i salvăm inima, secția de terapie intensivă.

La fel ca Sonia, peste 500 de nou-născuți, sugari mici precum și copii mai mari sunt internați la INSMC în stare critică în fiecare an. Pentru ca micuții pacienți să poată fi tratați în condiții demne și să aibă astfel șanse reale de supraviețuire, secția are nevoie urgentă de reabilitare. Astfel ar crește capacitatea de tratare a copiilor cu 20%.

Propunem schimbarea din temelii a Secției de Terapie Intensivă a INSMC într-o perioadă de doi ani, în patru etape:

Dăm Jos și Curățăm!

Eliberăm spațiul. 

Avem 630 de metri pătrați în care se pot salva vieți. Dăm jos tot, inclusiv pereții.

Recompartimentăm întreaga secție. 

Infecțiile nosocomiale sunt una dintre principalele cauze de deces în secțiile de terapie intensivă din toată lumea.

Rezistența la antibiotice poate să puna în pericol viața unui copil, iar asta putem schimba acum. În INSMC sunt raportate 107 astfel de infecții, iar prin renovare completă le vom eradica.

Pregătim spațiul pentru reconstrucție.

Montăm instalații noi de ventilație și pregătim tot ce va sta în spatele pereților: instalații de aer, oxigen etc.

Ridicăm și colorăm!

Ridicăm pereți noi. Instalăm ferestre noi.

Odată ce noile saloane sunt reconstruite, începem să le colorăm.

Colorăm și înveselim. 

Culoarul secției va fi un curcubeu luminos, iar micii eroi ai saloanelor colorate – viitorii mari astronauți, oceanografi, matematicieni – vor avea de-acum micro-universuri pline de speranță în care să poată visa la cum vor schimba lumea în mai bine. Pentru că sunt în viață.

Încheiem renovarea și ne pregătim pentru urmatoarea etapă.

Faza 3 - Acces și Mobilare

Facem curățenie.

Accesul în secția nou renovată, curățată de infecții și pregătită pentru a fi mobilată și utilată cu mobilier și echipamente de cea mai nouă generație, se realizează printre nori de praf și bacterii.

Schimbăm ascensoarele ce deservesc Terapia intensivă și întregul spital.

Ascensorul ce face accesul în această secție este vechi de 30+ ani și funcționează cu dificultate.

Instalăm mobilă nouă, potrivită destinației spațiului.

În prezent, mobila secției este veche din anul 1967, de când s-a inaugurat spitalul sau dobândită prin donații de la părinții ai căror copii au fost internați și salvați la INSMC.

Echiparea!

Secția de Terapie Intensivă va fi aproape gata.

Îi mai lipsesc echipamentele medicale.

În 2007, secția era echipată cu 2 ventilatoare. Sonia trăiește deoarece a făcut stop cardiac după ce un copil aflat în stare gravă s-a stins. Ventilatorul cu care el era ținut în viață i-a revenit Soniei ce a putut sa fie ajutată să respire și să lupte pentru viața ei. Practic, viața ei a depins de viața altui copil. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată.

Echipăm întreaga secție, pentru ca viața niciunui copil să nu depindă de existența sau disponibilitatea unui echipament medical!