Asociația Sonia Maria

Asociația Sonia Maria și-a început activitatea în anul 2013 cu scopul de a sprijini interesele copiilor diagnosticați cu malformații cardiace congenitale și ale celor ce suferă de hipoacuzie severă, precum și influențarea creșterii semnificative a calității actului medical prin tot ce presupune aceasta:

  • Facilitarea oferirii de servicii medicale de calitate, în condiții decente, într-un mediu ce nu pune în pericol vindecarea pacienților, indiferent de diagnostic.
  • Dezvoltarea și implementarea de politici de sănătate publică.
  • Creșterea accesului tuturor pacienților la servicii de asistență medicală de calitate.

Asociația Sonia Maria oferă îndrumare în obținerea actelor necesare pentru intervențiile medicale, identificarea și menținerea contactului cu clinicile ce pot oferi serviciile medicale necesare, identificarea soluțiilor pentru fiecare caz particular, servicii de reabilitare auditiv-verbală, servicii de audiologie, strângere de fonduri, organizarea de evenimente caritabile, întâlniri și grupuri de sprijin pentru părinți.

Proiecte ale asociației

Începând din 2013, Asociația Sonia Maria a derulat mai multe campanii de strângere de fonduri pentru salvarea Soniei și a altor copii cu deficiențe de auz, construind astfel un cadru formal în care să putem sprijini copii și părinți ce trec prin clipe grele.

În 2013 am deschis Casa Koala, primul centru din România de intervenție timpurie centrat pe familie și bazat pe criteriile reabilitarii auditiv-verbale.

Casa Koala are ca grup de beneficiari atât copii cât și adulți suferind de hipoacuzie sever profundă ce poartă implant cohlear și au nevoie de terapie auditiv-verbală pentru a-și dezvolta atât capacitatea de a procesa sunete cu tehnologia implantată, cât și capacitatea de a vorbi.

Proiecte în lucru

Oana Geambașu, mama Soniei și fondatoare ASM, folosind resursele și cercetarea realizate în cadrul asociației, a dezvoltat programul național de screening auditiv neonatal.

Acesta presupune dotarea tuturor maternităților, spitalelor de pediatrie cu secții de terapie intensivă nou-născuți și a centrelor de diagnostic în audiologie cu aparatură de screening, precum și aplicarea protocolului de screening auditiv universal la nou-născuți în vederea standardizării metodei de testare auditivă prin otoemisiuni acustice aprobat prin OMS 4/2017 și Registrul Electronic National de Screening Auditiv (RENSA), aprobat ulterior prin OMS 300/2017.

Proiectul va avea impact național și vizează ca toți copiii ce se vor naște în Romania după anul 2019 să fie testați auditiv la naștere, atât în spitalele de stat cât și în cele private.

 

Descoperă mai multe despre inițiativele Asociației Sonia Maria >>